Сътрудник до Путин разкри важно решение на Русия, свързано със САЩ

Русия е готова да възобнови сътрудничеството със САЩ по въпроси на сигурността, като борбата с тероризма и кибер престъпленията. Това съобщи близък сътрудник на президента Владимир Путин дни преди Доналд Тръмп да встъпи в длъжност като президент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп, който определи Путин като „много умен“, обяви, че иска да подобри обтегнатите отношения с Русия, въпреки твърденията на американски разузнавателни агенции, че руският президент е разпоредил кампания от кибер атаки, с която да злепостави Хилари Клинтън през президентската кампания миналата година. Русия отрича да се е опитала да влияе на изборите в САЩ чрез хакерски атаки или с други средства, а Тръмп омаловажи тези обвинения.

Миналата седмица той отхвърли като „фалшиви новини и измишльотини“ обвиненията, че Москва е събрала компромати срещу него. В публикувано днес интервю Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, изрази предпазлив оптимизъм за възможностите за сътрудничество с Вашингтон след периода на враждебни отношения при Барак Обама.

„Ако правителството на Доналд Тръмп проявява интерес, ние сме готови да възобновим консултациите в пълен формат с нашите американски партньори чрез Съвета за сигурност на Руската федерация“, каза Патрушев пред официоза „Росийская газета“.

Той обаче допълни, че не очаква бързо подобряване на отношенията или отмяна на санкциите, защото двете страни започват от много ниска база. Патрушев направи тези изказвания преди Тръмп да заяви за британския вестник „Сънди таймс“ през уикенда, че ще предложи вдигане на санкциите, наложени на Русия заради анексията на Кримския полуостров, в замяна споразумение с Москва за намаляване на ядрените оръжия.

Днес Кремъл съобщи, че ще изчака Тръмп да встъпи в длъжност в петък, преди да коментира каквито и да било предложения. Всички споразумения за възстановяване на сътрудничеството трябва да се основават на взаимно уважение и равенство, каза Патрушев. Той допълни, че според него правителството на Обама нарочно се е опитало да злепостави Русия, защото не е искало да приеме, че Вашингтон губи позицията си на световен лидер. В откъси от интервюто на Патрушев, публикувани вчера, той заяви за „Росийская газета“, че Русия е подложена на зачестили кибер атаки от чужбина, обръщайки обвиненията на западните държави срещу самите тях.

 

Източник: Блиц

Добавете коментар

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *