КРАЖБА КАТО ЗА ПОСЛЕДНО! Правителството „усвоява“ още 1 милиард за

Три комисии в парламента – по бюджета, по регионалната политика и по енергетиката, одобриха удължаването на срока за реализация на правителствената програма за саниране и увеличаването на бюджета на програмата с 1 млрд. лева.

На заседанието си на 30 ноември миналата година кабинетът в оставка развърза кесията и отпусна още 1 млрд. лева за програмата за саниране, след като първият милиард беше изчерпан и от Регионалното министерство обявиха, че спира сключването на договори.

За 2 години, откакто се изпълнява Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, тя се доказа с ползите, които вече са видими. В началото се проведе и антикампания, но хората вече се убедиха. Видяха се положителните ефекти – по-уютни и топли домове, по-добре изглеждащи сгради, намалени вредни емисии, намалени сметки за отопление на потребителите с 50%-70%, работа за малките и средни строителни фирми, увеличаване на заетостта, оборотите и приходите в бранша, каза днес в Народното събрание министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.

Министърът съобщи, че сградите – обект на изпълнение по програмата, които са със сключени договори между сдружения на собственици и Българската банка за развитие, са 2022.

От тях над 1000 са в процес на изпълнение, като над 200 са вече изпълнени.

Изпълнението на строително-монтажни работи по около 550 сгради е преустановено през зимния сезон, но след приключването му те ще бъдат възобновени. Към настоящия момент от програмата са обхванати общо 148 000 жилища. Има 2000 чакащи сдружения на собственици с подадени заявки към общините. Това беше мотив за предложението за удължаване на срока на програмата, посочи Павлова.

Но и вторият милиард няма да стигне

Видимият ефект от изпълнението на програмата в градове с масово завършени сгради доведе до увеличаване на броя на регистрираните сдружения до почти 6000, като и вторият милиард няма да може да обхване всички, коментира Павлова.

Такъв тип програма трябва да има поне следващите 10 години, за да се обхванат всички панелни сгради. Впоследствие тя трябва да се разшири – и освен многофамилните, да обхване и по-малки и еднофамилни жилищни сгради, твърди Павлова.

За държавата е важно бюджетът на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради да се увеличи с още 1 млрд. лв., защото тя е аполитична и касае всички български граждани. Освен социално, тя има екологично и икономическо измерение, като почти 600 малки и средни строителни фирми участват в изпълнението на различен тип дейности по нея, заяви министърът.

 

Източник: Offnews.bg

Добавете коментар

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *