АМЕРИКАНЦИТЕ ДОЙДОХА! Танкове и друга бойна техника са вече в Полша, следва България!

Американски войници вече пристигнаха в Полша като част от разгръщането на източния фланг на НАТО, насочен към възпиране на Русия.

„Добре дошли в Полша“, заяви премиерът на страната Беата Шидло в град Заган на границата с Германия, цитиран от АФП.

Той прикани войниците да се чувстват като у дома си.

В операцията ще участват над 3500 войници по инициативата на американския президент Барак Обама. Целта на разполагане на войниците е да засили силата на страните-членки от НАТО срещу поведението на Русия. Най-малко 80 танка и стотина бронетранспортьори вече са пристигнали в Германия и в момента те се транспортират към Източна Европа по жп линиите или по магистралите.

Това е най-голямото американско военно присъствие в Европа през последните десетилетия. Преди време Северноатлантическият пакт съобщи, че ще разположи танкове и военно оборудване по дължината на североизточната си граница.

През тази година НАТО възнамерява да изпрати в Полша, Литва, Латвия и Естония няколко хиляди войници. Решението за това бе взето по време на срещата на върха на Северноатлантическия пакт във Варшава миналата есен.

Разполагането на тези бойни сили дава началото на операцията „Atlantic Resolve“, която предвижда постоянно присъствие на американска военна бригада в Европа. Те първо ще бъдат изпратени и настанени в Полша, а след това в още седем държави от Естония до България.

 

Източник: Offnews.bg

Добавете коментар

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *