ИЗВЪНРЕДНО! Радев реши кой ще е служебен премиер и кога ще са новите избори! Ето

Със свой указ президентът Румен Радев назначи Огнян Герджиков за служебен министър-председател, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

С друг свой указ Радев разпуска 43-ото Народно събрание на 27 януари 2017 г.

Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 26 март.

По-рано днес министрите в бъдещия служебен кабинет се събраха в сградата на „Дондуков“ 2.

Срещата се проведе в голямата зала на президентството. Прави впечатление, че сред тях няма хора, директно свързани с БСП. Вместо това Румен Радев е заложил на дългогодишни експерти, които са работили с по няколко правителства, включително с тези на ГЕРБ.

На „Дондуков“ 2 се появи бившият зам. социален министър Гълъб Донев, човекът, който е писал бюджетите на няколко правителства – очаква се той да оглави министерството на труда и социалната политика.

Очаква се зам. финансовият министър Кирил Ананиев да е служебен министър на финансите, а актьорът и шеф на Благоевградския театър Рашко Младенов – министър на културата.

Бившият шеф на полицията в Пловдив Пламен Узунов ще е служебен вътрешен министър.

Сред дошлите в президентството са и Ради Найденов, бивш шеф на кабинета Симеон Сакскобургготски, който в момента е посланик в Берлин – очаква се той да е външен министър, и Христо Алексиев, който е зам. генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Името на Алексиев се спряга за транспортен министър.

На „Дондуков“ 2 дойде и деканът на Стопанския факултет на СУ доц. Теодор Седларски, който е гласен за служебен министър на икономиката.

По последна информация д-р Илко Семерджиев ще поеме здравното министерство. Семерджиев беше министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов, а преди това – директор на НЗОК.

Проф. Николай Денков – зам.-министър на образованието в служебното правителство на Георги Близнашки, професор по физикохимия в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, ще е министър на образованието в кабинета, назначен от президента Радев.

По неофициална информация на bTV служебното правителство ще бъде с трима вицепремиери и 16 министри. Енергиен министър става Николай Павлов от „Булгаргаз”, министър на спорта ще е Даниела Дашева, а генералът от резерва Стефан Янев ще е министър на отбраната.

По информация на БНТ доц. д-р Христо Бозуков ще е служебният земеделски министър.

 Източник: Offnews.bg

Добавете коментар

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *