Русия отговорна за кибератаките? Не, жертва е!

Русия понася все повече кибератаки от чужбина, заяви високопоставен представител по руската сигурност, в отговор на обвиненията от Запада, че Москва атакува агресивно информационни мрежи в САЩ и Европа, предаде Ройтерс, цитиран от dnes.bg.

„Напоследък забелязваме значително увеличаване на опитите от външни сили за причиняване на вреди на руските информационни системи“, каза секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев в интервю за в. „Российская газета“. Пълният текст на интервюто ще излезе в утрешния брой на вестника.

Патрушев обвини правителството на Барак Обама, че „тенденциозно игнорира факта, че основните интернет сървъри са базирани на територията на САЩ и се използват от Вашингтон за разузнаване и други цели, включително за запазване на американското господство в света“.

Той допълни, че Москва се надява да установи конструктивни контакти с бъдещото правителство на Тръмп, който ще заеме президентския пост на 20 януари, включително в сферата на борбата с тероризма.

Патрушев отбеляза още, че Русия разполага с данни за сътрудничество на отделни държави и транснационални компании с терористи, предаде ТАСС.

„Става дума за закупуване на нефт и други суровини от терористите, както и за плащане на пари за получаване на разрешителни за производство и транспорт на стоки в контролираните от тях територии“, каза Патрушев.

По думите му авантюрите на американското правителство са довели до разцвет на тероризма, засилване на сунитско-шиитския разрив и до хуманитарна катастрофа в отделни държави и региони.

Нарастването на броя на мигрантите и бежанците в Европа са в резултат от политиката на САЩ и техните съюзници по смяна на неудобни за тях режими, допълни Патрушев.

 

Източник: Блиц

Добавете коментар

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *